trygonometria
ciekawsky: Udowodnij!
cos(α+β)*cos(α−β)=cos2(α) − sin(β)
25 lis 21:04
ciekawsky: Przepraszam, wkradł się błąd, oto poprawny zapis:
cos(α+β)*cos(α−β)=cos2(α) − sin2(β)
25 lis 21:04
Hajtowy: "Udowodnij" tzn, że masz wykazać, że Lstrona=Pstrona
25 lis 21:06
ciekawsky: Panie Hajtowy, aż takim idiotą to ja nie jestem.
Liczę to tak:
LHS=(cosα*cosβ − sinα*sinβ)(cosα*cosβ + sinα*sinβ) = (cosα*cosβ)2 − (sinα*sinβ)2 = ...
Co Pan może mi teraz zaproponować?
1tryg czy coś innego?
25 lis 21:12
Piotr 10: Spokojnie Panowie
25 lis 21:19
Piotr 10: Teraz za sin2a i sin2β wstaw 1−cos2a i 1−cos2β
25 lis 21:20
Bogdan:
| | 1 | | 2α + 2β | | 2α + 2β | |
L = cos(α + β) * cos(α − β) = 2 * |
| * cos |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (cos2α + cos2β) = |
| ((2cos2α − 1) + (1 − 2sin2β)) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| (2cos2α−1+1−2sin2β) = |
| *2cos2α − |
| *2sin2β = cos2α − sin2β = P |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
25 lis 21:26
ciekawsky: Dziękuję Panie Piotrze
25 lis 21:27
Bogdan:
poprawka
| | 1 | | 2α + 2β | | 2α − 2β | |
L = ... = 2 * |
| * cos |
| cos |
| = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
25 lis 21:27
Piotr 10: Jaki tam Panie
25 lis 21:27
ciekawsky: Dziękuję również Panu Bogdanowi
25 lis 21:28