| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+ | +...+ | ≤2− | |||||
| 12 | 22 | n2 | n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
+ ... + | + | ≤ (2− | ) + | = | ||||||
| 22 | k2 | (k+1)2 | k | (k+1)2 |
| 1 | 1 | k2+2k+1−k | ||||
= 2 − ( | − | ) = 2 − | = | |||
| k | (k+1)2 | k(k+1)2 |
| k2+k+1 | k2+k | 1 | ||||
= 2 − | = 2 − | − | = | |||
| k(k+1)2 | k(k+1)2 | k(k+1)2 |
| k(k+1) | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
= 2 − | − | = 2 − | − | < 2 − | ||||||
| k(k+1)2 | k(k+1)2 | k+1 | k(k+1)2 | k+1 |
| 1 | 1 | |||
może i jestem głupi ale nie rozumiem dlaczego jest ≤(2− | )+ | a nie samo | ||
| n | (k+1)2 |
| 1 | ||
≤ | ||
| (k+1)2 |
| 1 | ||
Nie rozumiesz. Specjalnie wziąłem w nawias (2− | ), żeby pokazać: w tym miejscu korzystamy | |
| k |