funkcje
natttt: mateusz wybrał się na ryby wstał wcześnie rano i już o 6:00 wyszedł z domu do autobusu szedł
20
min ze średnią prędkością 6km/h przez kolejne 10 min.czekał na przystanku na autobus który nie
przyjechał w dalszą droge udał się więc pieszo przez pół godziny przeszedł szybkim krokiem 4
km. i znalazł się nad rzeką ryby łowił przez 3 h.a potem wracał autostopem i po 10 min. był
już przed swoim domem .
a)narysuj wykres drogi Mateusza w zależności od czasu s(t)
b)w jakiej odległości od domu Mateusza znajduje się rzeka ?
c)z jaką średnią prędkością Mateusz wrócił do domu ?
d)jak długo Mateusz przebywał poza domem ?
e)o której godzinie Mateusz wrócił z wycieczki?
proszę Mila pomożesz
25 lis 20:58
Mila:

1) s=v*t⇔droga prędkość * czas
| | 20 | | 1 | |
a) t1=20min= |
| h= |
| h |
| | 60 | | 3 | |
| | 1 | |
s1=6km/h* |
| h=2 km − pierwszy odcinek drogi |
| | 3 | |
s
2=4km
b)
s=2km+4km=6km− odległość od domu do rzeki
t
3=3h − tak długo łowił ryby
v
śr=36km/h z taką prędkością jechał autostopem.
d)t = 20 min+10min+30 min +3h+10min=70 min+3h=4h 10 min
e) popatrz na zegarek i odpowiedz
25 lis 21:31
natttt: dzięki bardzo
25 lis 23:59