spadek swobodny zadania
Dariusz: z jaką prędkością początkową należy rzucić ciało pionowo ( w górę lub w dół ) z wysokości
h=100m, aby jego szybkość końcowa wynosiła 45m/s. Po jakim czasie tc od momentu wyrzucenia
ciało to uderzy w ziemię?
12 paź 20:20
Dariusz: Proszę serdecznie o pomoc. : )
12 paź 20:24
xd: sasa
4 paź 18:32
1x2: | | m | |
Mamy takie dane : vk = 45 |
| , h = 100m |
| | s | |
Gdy ciało wyrzucimy w górę:
E
p pocz + E
k pocz = E
k max
| | mvp2 | | mvk2 | | 2 | |
mgh + |
| = |
| /* |
| |
| | 2 | | 2 | | m | |
2gh + v
p2 = v
k2
v
p2 = v
k2 − 2gh
| | m | |
vp = √vk2 − 2gh podstawiasz dane i masz vp = 5 |
| |
| | s | |
teraz czas
t
c = t
1 + t
2
t
c = 5 s
Gdy wyrzucimy ciało w dół musimy wyrzucić z taką samą szybkością, gdyż przemiany energii są
takie same (energia potencjalna początkowa jest taka sama i energia kinetyczna końcowa musi
| | m | |
być taka sama, bo vk = 45 |
| ): |
| | s | |
E
p pocz + E
k pocz = E
k max
czas t
c tutaj trochę inaczej
podstawiasz i masz czas t
c = 4 s
4 maj 16:25