prosta w postaci parametrycznej
rikitiki: prostą l: x + y + 3=0
− y + z − 1= 0 zapisać w postaci parametrycznej. Może ktoś
wytłumaczyć krok po kroku ?
25 lis 20:44
Krzysiek: I sposób.
rozwiązujesz ten układ równań i dostajesz ∞ wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru
(czyli otrzymasz równanie prostej w postaci parametrycznej)
II sposób
liczysz iloczyn wektorowy wektorów normalnych tych płaszczyzn i dostajesz wektor kierunkowy
prostej.
A punkt należący do prostej znajdziesz przyjmując np. z=0 i wyliczasz 'y' i 'x'
25 lis 20:50