Jakie przypadki należy rozważyć w tym układzie równań?
Dembele: Jakie przypadki należy rozważyć w tym układzie równań?
|x| − |y| = 1
|x − 1| = 2
25 lis 20:40
ICSP: żadne.
Wystarczy rozwiązać drugie równanie i wstawić wyniki do pierwszego
25 lis 20:42
Dembele: czyli z drugiego równania x = 3 lub x = 1 po prostu podstawiamy do pierwszego? Tylko tyle?
25 lis 20:49
ICSP: x = 3 v x = −1. Tak, po prostu wstawiamy do pierwszego.
25 lis 20:50
Dembele: Ok, dzięki.
Ale w np. takich układach:
|y| = 3 − x
y + 2|x − 2| + 1 = 0
Już normalnie rozważamy przypadki, tak?
25 lis 20:55
ICSP: z drugiego wyznacz y i wstaw do pierwszego. Zauważ, że
| 2|x−2| + 1| = 2|x−2| +1
Czyli musimy po prostu rozwiazać proste równanie :
2|x−2| + 1 = 3 − x
25 lis 20:57
ICSP: i to już robisz przypadkami
25 lis 20:57
Dembele: czyli zamiast czterech przypadków dla układu równań, robię dwa dla równania?
No to znacznie szybciej, dzięki
25 lis 20:59
ICSP: nawet jeden bo
2|x−2| = 2 − x
dla x = 2 widać, że mamy równość
dla x > 2 sprzeczność
dla x < 2 trzeba rozpisać
25 lis 21:00
Dembele: No to świetnie, dzięki.
25 lis 21:02
Dembele: Mam jeszcze tylko jedno pytanie:
Na początku robiłem ten drugi przykład drugą znacznie dłuższą (wyznaczając cztery przedziały).
Mógłbyś zerknąć czy chociaż dobrze to zrobiłem?
1) x ≥ 2 i y ≥ 0
2) x ≥ 2 i y < 0
3) x < 2 i y ≥ 0
4) x < 2 i y < 0
25 lis 21:12