punkty abcd są wierzchołkami czworokąta abcd wyznacz miary kątów tego czworokąta
karolajjnn:

punkty A,B,C,D są wierzchołkami czworokąta ABCD6 wyznacz miary kątów tego czworokąta
76 stopni i 26 stopni
poprawna odpowiedz to bad = 104 stopni abc=64 adc=116 stopni
oczywicie to 76 stopni dotyczy tylko tego czworokata i nie wyjezdza dalej nie umialam tego
inaczej narysowac przepraszam
Eta:

|<BDC|= 90
o −−− kąt wpisany oparty na średnicy
|<ADC|= 26
o+90
o= 116
o
Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg, to z warunku wpisania czworokąta w okrąg:
|<D|+|<B|= 180
o i |<A|+|<C|= 180
o
116
o+|<B|= 180
o i |<A|+76
o= 180
o
|<B|= ....... i |<A|=.....
dokończ