...
Mati: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tu wychodzi taki wynik ?
25 lis 20:15
Krzysiek: t=x−π
x=t+π
| sin7x | | sin7(t+π) | | sin(7t+7π) | | sin(7t) | |
| = |
| = |
| = |
| |
| sin5x | | sin5(t+π) | | sin(5t+5π) | | sin(5t) | |
| | sinx | |
i korzystasz z tego,że: |
| →1 dla x→0 |
| | x | |
25 lis 20:37
Mati: Ok, a mam jeszcze taki przykład:
| | arctg (3x−9) | | | arctg (3x−9) | |
| * (3x−9) | | (3x−9) | |
| |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | x2−9 | | x2−9 | |
| | 3(x−3) | |
limx→0 |
| = 1 czy jest dobrze ? |
| | (x−3)(x+3) | |
25 lis 20:44
Krzysiek: nie...czy czasem x →3?
25 lis 20:51
Mati: Tak, robilem chyba ze 20 przykładów gdzie x →0 i ten tak odruchowo. Przepraszam, mój bład.
25 lis 20:55
Krzysiek: to wtedy prawie dobrze,
przedostatnia równość, nie możesz przechodzić cześciowo do granicy (opuściłeś wyrażenie z arctg
pisząc,że to '1')
ostatnia równość 3/6=1/2
i przecież od razu mogłeś rozpisać mianownik: x2−9=(x−3)(x+3)=1/3*[3(x−3)](x+3)
25 lis 21:05