Rozwiąż równania
Natasha: a) √x−4+4√x−8−√x−7+2√x−8=1
b)√x+19+8√x+3+√x+7+4√x+3=2
25 lis 20:01
Piotr 10: Proponuję wstawić tutaj zmienna pomocniczą t
t=√x−8 i potem wzory skróconego mnożenia
25 lis 20:04
Natasha: tak już próbowałam... ale chyba zrobiłam jakiś błąd i nie mogę go znaleźć
25 lis 20:18
Piotr 10: To pokaż swoje obliczenia
25 lis 20:18
Natasha: już wiem! : )
zapomniałam przepisać −
i dlatego nie wychodziło : P
teraz już się wszystko zgadza.
tylko nie wiem czy w przykładzie b)
jak już wstawię t, wyjdzie wzór i wartość bezwzględna:
|t+4| + |t+2|=2
i jak mi wyjdzie, że t∊∅ (zbioru pustego)
to czy mogę z tego wysunąć wniosek, że to równanie jest sprzeczne?
czy jeszcze trzeba coś napisać?
25 lis 20:23
Piotr 10: Tak możesz napisać ze równanie sprzeczne, bo jeśli
t=√x+3
I t∊∅ to nie ma takich iksów
25 lis 20:25
Natasha: ok dziękuję : )
a w przykładzie a) wyszło mi że t∊<−1,+∞) i t=√x−8
czyli Odp x∊<8,+∞)
ale też nie wiem jak to zapisać.
że √x−8 jest zawsze ≥ −1, dlatego x należy do dziedziny, czyli <8,+∞)?
25 lis 20:30
ZKS:
Przecież skoro √x − 8 = t to t ≥ 0. Pierwiastek przyjmuje wartości nieujemne.
Skoro wychodzi Ci t ≥ −1 to t ≥ 0 ⇒ √x − 8 ≥ 0 ⇒ x − 8 ≥ 0 ⇒ x ≥ 8.
25 lis 20:33
Piotr 10: Jeżeli w a ) ci wyszło, że t<−1;+
∞) to
za
√x−8=t
czyli t≥0 bo wyrażenie podpierwiastkowe jest nieujemne
Robimy teraz część wspólną z <−1;+
∞) i <0;+
∞) i otrzymujemy, że t∊<0;+
∞)
Napisz czy zgadza się z odp wynik później jak coś
25 lis 20:33
Natasha: no ok wiem że pierwiastek jest nieujemny, tylko nie wiedziałam jak to zapisać, wynik się
zgadza.
Dziękuję za pomoc
25 lis 20:36