.
Piotr 10: Dwanaście osób ustawia się w szeregu. Oblicz prawdopodobieństwo, że między ustalonymi osobami A
i B stanie dokładnie 5 osób.
Ale zapewne źle bo dziwny wynik
25 lis 19:51
Hajtowy:
No bo źle Ci wyszło

Pokaż obliczenia
25 lis 19:52
Hajtowy: I podaj odpowiedź do zadania jeśli takową posiadasz

Może to będzie;
25 lis 19:53
Piotr 10: Nie mam odpowiedzi właśnie
25 lis 19:54
Hajtowy:
|Ω|=12!
A= 14 (1*1*10!) = 14 * 10!
Jeśli ma znaczenie kiedy a i b zamienią się miejscami

Bo jeśli nie ma znaczenia to już jest inna sprawa

Taki jest tok mojego rozumowania tego zadania.
| | 14*10! | | 14 | | 14 | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 12! | | 11*12 | | 132 | | 66 | |
25 lis 19:58
Eta:
AoooooBooooo
oAoooooBoooo
ooAoooooBooo
oooAoooooBoo
ooooAoooooBo
oooooAoooooB
25 lis 19:58
25 lis 20:03
Eta:
25 lis 20:06
Piotr 10: Masakra jakaś...
25 lis 20:09
25 lis 21:08
Eta:
Echhh

Racja
Mila
25 lis 21:29
Mila:
Tak, to jest z tym prawdopodobieństwem, a w życiu i tak jest inaczej.
Jak zdrówko?
25 lis 21:32
Eta:
Zdrówko? .... już lepiej, ale jeszcze "skakać" nie mogę
25 lis 21:37
Mila:
25 lis 21:42