procenty
renata: Na działce o powierzchni 96arów sad zajmuje 2400m2, dom 192m2, a ogródek warzywny 144m2.Oblicz
,jaki procent powierzchni działki stanowi sad, jaki dom, a jaki− ogródek warzywny?
proszę o dokładne obliczenia poniewaz muszę zrozumiec ten temat
12 paź 20:05
Czarnetka: 96a=9600m2
sad −> 2400/9600
dom−> 192/9600
po podzieleniu przesuwasz przecinek o dwa miejsca w prawo i dopisujesz %
reszta tym samym sposobem.
12 paź 20:11
mariposa: 1ar=100m2
na pewno sa takie dane? bo wychodzi na to ze te obiety zajmuja wieksza powierzchnie niz sama
dzialka
12 paź 20:12
Czarnetka: jak Ci wychodzi?
2400+192+144=2736
12 paź 20:13
renata: na pewno
12 paź 20:19
renata: dzięki czarnetka wszystko sie zgadza ,a moze umiesz prawdopodobieństwo
12 paź 20:20
Czarnetka: napisz zadania..zobaczymy..
12 paź 20:29
renata: ze zbioru 1,2,3,4,5,6,7 losujemy jednocześnie trzy liczby.Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia,że suma wylosowanych liczb będzie parzysta.
12 paź 21:09
Czarnetka:
1,3,5,7
2,4,6
6*3+1=19 możliwości
chyba dobrze..
12 paź 22:06
renata: dzieki bardzo dużo mi pomogłas ,też mniej więcej mi tak wyszło ,złożyłam sobie to wcałosc.Mam
jeszcze jedno zadanko .
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że przedstawiając w sposób losowy cyfry w liczbie
6574302,otrzymamy wielokrotnośc liczby 5
12 paź 22:24
Czarnetka: wybacz, tym razem już nie pomogę...za późno jak dla mnie. Zrób nowy temat może ktoś inny się
tym zajmie..
12 paź 22:30