ktoś prosto obliczy żebym zrozumiała?
Sara: Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazach a2=16 a8=−4 Wyznacz pierwsze wyrazy i różnice tego ciągu
25 lis 19:31
matematyk za dyche: r=a2−a1
lub
a2=a1+r
Skorzystaj z tego
25 lis 19:43
25 lis 19:45
matematyk za dyche: Eta wyszedł Ci bardzo skomplikowany wzór a miał być łatwy
25 lis 19:46
matematyk za dyche: hehe
25 lis 19:46
Sara: dzięki, przyda mi się to pierwsze

wygląda proste
25 lis 19:48
matematyk za dyche: tylko w Twoim wypadku bedzie a2+6r=a8
25 lis 19:52
Sara: i potem podstawić?
25 lis 19:53
matematyk za dyche: tak i wyliczyć "r"
25 lis 19:54
Sara: ale podstawić 16+6r=−4?
25 lis 19:58
matematyk za dyche: to pytanie retoryczne?
25 lis 19:59
Sara: upewniające się
25 lis 20:01
matematyk za dyche: ile wyszło r=?
25 lis 20:01
Sara: 3,3?
25 lis 20:03
Sara: −3,3
25 lis 20:04
25 lis 20:05
Sara:
25 lis 20:06