funkcje.
natttt: Narysuj wykresy podanych funkcji i tabelki
f2(x)= |x−2|
f3(x)= 1/2 x do kwadratu
25 lis 19:30
Mila:
To poziom LO czy GM?
Próbuj coś sama napisać, po 20 pomogę .
Zaczynam: f(x)=|x−2|
===================
−4 −3 −2 −1 0 1 2 3 4 5
6 5 .......................................
|−4−2|=|−6|=6
25 lis 19:37
natttt: ok
25 lis 19:43
natttt: gimnazjum
25 lis 19:43
Mila:
===============================
x −3 −2 −1 0 1 2 3
25 lis 20:00
Mila:
| | 1 | |
f(x)= |
| x2 wykresem jest parabola |
| | 2 | |
25 lis 20:03
Mila:
f(x)=|x−2|
1) narysuj wykres funkcji:
y=x−2
Potem napiszę co dalej.
25 lis 20:04
natttt: ok . tamto pierwsze wyszło mi tak samo.
25 lis 20:15
Mila:

f(x)=|x−2| rysujemy tak:
1) y=x−2 wykresem jest prosta, to wiesz z geometrii, że przez dwa różne punkty przechodzi
tylko jedna prosta .
Punkty wykresu
x=0
f(0)=0−2=−2 i masz punkt A(0,−2)
x=1, to f(1)=1−2=−1
masz drugi punkt
B(1,−1)
Rysujemy prostą
y=x−2
2) aby otrzymać wykres
f(x)=|x−2| postępujesz tak:
zostawiasz to co nad osią OX, a część wykresu leżącą pod osią X odbijasz do góry
25 lis 20:57
natttt: tak mam
25 lis 21:01
natttt: ok
25 lis 21:01
natttt: pomożesz mi w tym prosze
forum/224302.html
25 lis 21:07