ktoś prosto obliczy żebym zrozumiała?
Sara: Rozwiąż Równanie: 2x3−5x2+8x−20=0
25 lis 19:30
5-latek: x2(2x−5)+4(2x−5)=0
Teraz korzystam z takiego dzialania na liczbach rzeczywistych
a*b+c*b=b(a+c)
u nas a=x2 b=2x+5 i c=4 to wedlug tego wzoru mamy
(2x+5)(x2+4)=0
Iloczyn dwoch czynnikow =0 gdy jeden lub drugi czynnik=0
wiec 2x+5=0 to x= policz lub x2+4=0 i nad tym sie teraz zastanow dobrze czy to rownanie ma
rozwiazanie . jesli nie to dlaczego i napisz tu OK?
25 lis 19:38
bezendu:
2x3−5x2+8x−20=0
x2(2x−5)+4(2x−5)=0
(2x−5)(x2+4)=0
x=2,5
5−latek jutro wstawię rozwiązanie Twoich zadań !
25 lis 19:40
5-latek: ma byc nie 2x+5 tylko 2x−5 popraw tam sobie wszedzie
25 lis 19:40
Sara: dziękuje bardzo !
25 lis 19:42
5-latek: Nie dziekuj tylko napisz dlaczgo x
2+4=0 nie ma rozwiazaniaOK?

jak to zrozumiesz to dopiero podziekujesz ladnie z usmiechem
25 lis 19:43
Sara: no bo =0?

wtedy działanie nie występuje
25 lis 19:47
5-latek: a jak napisze tak x2−4=0 ma to rozwiazanie bo x2−4=0 to (x−2)(x+2)=0 tez jest na koncu 0
Mysl dalej . bedzie tak x+4=0 to x2=−4 . jesli nie wiesz to szybko napisz
25 lis 19:52
5-latek: ma byc ... bedzie tak x2+4=0 to x2=−4
25 lis 19:53
Sara: no nie wiem, musze to poczutać jak Ty napisałes cąłe
25 lis 19:58
Hajtowy: A czy jakaś liczba podniesiona do kwadratu daje liczbę ujemną?

Podnieś liczby od 1 do 5 − możesz też więcej... i sprawdź czy któraś z tych liczb po
podniesieniu do kwadratu daje liczbę ujemną
25 lis 20:00
Sara: no nie daje
25 lis 20:01
Hajtowy: Tak więc? Jaki wniosek się nasuwa?
x2 = −4 czy x2≠−4?
25 lis 20:01
Sara: x2≠−4
25 lis 20:03
Hajtowy: Dlaczego?
25 lis 20:03
Sara: bo nie może wyjść ujemna liczba po podniesieniu
25 lis 20:04
5-latek: Zobacz to daje przyklad x2−4=0 to albo rozpisujesz ze wzoru skroconego mnozenia
a2−b2=(a+b)(a−b) =0 to x2−4=0 to (x+2)(x−2)=0 to x+2=0 to x=−2 lub x−2=0 to x=2
Te przyklady typu x2−4 =0 x2−9=0 czy x2−25=0 sa tak oklepane na lekcjach ze nie powinno
byc z tym problemu
albo tak x2−4=0 to x2=4 to x=2 bo 22=4 lub x=−2 bo (−2)2=4
Zapamietaj to sobie ze jesli masz takie cos w postaci x2−cos tam =0 to masz zawsze dwa
rozwiazania ok?.
Teraz najwazniejsze mamy tak x2+4=0 to x2=−4
Rownanie to nie ma rozwiazan dlatego ze nie istnieje kwadrat z liczby ujemnej w liczbach
rzeczyywistych a o takich tu mowimy )
jakby to napisal PW takie zwierze nie istnieje
bo (−2)2=4 a nie −4 bo (−5)2=25 a nie −25 i zobacz nie ma czegos takiego w liczbach
rzeczywistych √−4 jest tylko np √4 , czy √25 , czy √23 .
Wiec sobie to tez zapamietaj ze jeszeli masz rownanie w postaci x2[z[+cos tam]=0 to rownanie
to nie ma rozwiazanw zbiorze liczb R
25 lis 20:15
5-latek: Teraz mozesz podziekowac z usmiechem bo rozumiesz
25 lis 20:16