Prawdopodobieństwo
bezendu:
?
Jeśli A⊂Ω i B⊂Ω To P(A∪B)=1 ? P(A∩B)=0 ?
25 lis 19:21
Raferu: Jest taka możliwość lecz nie jest to zasada
25 lis 19:25
Raferu:

Przykład że tak nie musi być
25 lis 19:27
bezendu:
No to może na zadaniu:
Dane są zdarzenia A⊂Ω i B⊂Ω Takie, że A∪B=Ω Oblicz P(A−B) jeżeli wiadomo, że P(B')=0,3
P(B)=0,7
P(A)=1−0,7=0,3
P(A−B)=0,3−0=0,3
25 lis 20:04
Piotr 10: ja to widzę tak
P(A U B)=1
P(A − B)= P(A) − P(A ∩ B)
P(A U B) = P(A) + P(B) − P(A∩ B)
P(B)=0,7
P(A) − P(A∩ B)= P(A U B) − P(B)=1 − 0,7=0,3
25 lis 20:09
bezendu:
A jak to widzą inni ?
25 lis 20:10
bezendu:
A moje rozwiązanie jest ok ?
25 lis 20:25
bezendu: ?
25 lis 21:33
Mila:
Nie możesz napisać ,że P(A)=1−P(B), tak byłoby dla zbiorów rozłącznych.
Rozw. Piotra poprawne.
P(AUB)=dfP(A)+P(B)−P(A∩B)⇔
1=P(A)+0,7−P(A∩B)⇔
0,3=P(A)−P(A∩B)=dfP(A\B) i koniec.
25 lis 21:41
bezendu:
Ale skoro A i B⊂Ω to ich suma musi wynosić 1 ?
25 lis 21:45
bezendu: Tak czy nie ?
25 lis 22:06
Mila:
Nie.
25 lis 22:09
bezendu:
Ale wynik wyszedł ten sam ?
25 lis 22:10
bezendu:
| | 1−P(A') | |
Wykaż, że jeśli P(B)>0 to P(A|B)≤ |
| |
| | P(B) | |
| P(A)+P(B)−P(A∪B) | | 1−P(A') | |
| ≤ |
| / P(B) |
| P(B) | | P(B) | |
P(A)+P(B)−P(A∪B)≤1−P(A')
P(A)+P(A')+P(B)−P(A∪B≤1
1+P(B)−1≤1
P(B)≤1
ok ?
26 lis 18:07
bezendu:
Jak zaznaczyć to na rysunku ?
26 lis 18:47
bezendu: ?
26 lis 19:16
bezendu:
Da się wgl prawdopodobieństwo warunkowe zaznaczyć na tych diagramach ?
26 lis 20:23
Mila:
Zostaw warunkowe, nie będzie jutro.
26 lis 20:35
bezendu:
Ale w piątek może być ?
26 lis 20:38
Hajtowy: Do piątku w kij czasu. Dasz radę
26 lis 20:45
bezendu:
Tak jak z dzisiejsza Lalką
26 lis 20:48
Mila:
Nie czytałeś?
26 lis 21:00
bezendu:
Czytałem ale w drugiej klasie, a teraz będąc w czwartej już zapomniałem. Po za tym nie
spodziewałem się, że będzie Lalka.
26 lis 21:01
Mila:
Obejrzyj serial. Lalka przez ostatnie lata ciągle się gdzieś plącze, warto przeczytać.
Tak samo "Przedwiośnie".
26 lis 21:04
bezendu:
Tylko w filmie Cezary jest zastrzelony a w książce nie
26 lis 21:07
Eta:
26 lis 21:07
jakubs: Ja również pisałem dzisiaj wypracowanie z Lalki. Do maja sporo czasu, według mnie wystarczy
znać o co chodziło w poszczególnych lekturach i przynajmniej głównych bohaterów i to powinno
wystarczyć na te minimalne 30%, a nawet więcej, no chyba że większe ambicje
26 lis 21:08
bezendu:
Eta
26 lis 21:10
bezendu: Czy może ktoś sprawdzić to zadanie z 18:07 ?
7 gru 16:15
bezendu: ?
7 gru 17:09
bezendu:
Dzięki za pomoc..
7 gru 17:20
bezendu:
Sprawdzi to ktoś kiedyś ? czy raczej nie ?
8 gru 16:20
bezendu:
8 gru 16:47
Trivial: Cześć bezendu.
8 gru 16:55
bezendu: Cześć

Sprawdzisz to zadanie ?
8 gru 16:56
Trivial:
Dlaczego nagle P(A∪B) = 1 pod końcem?
Ja mam inny sposób.
| | 1 − P(A') | |
Tw. P(B) > 0 ⇒ P(A|B) ≤ |
| |
| | P(B) | |
| P(A∩B) | | 1 − P(A') | |
| ≤ |
| |
| P(B) | | P(B) | |
P(A∩B) ≤ P(A) →
OK.
8 gru 17:03
bezendu:
P(A)+P(A')=1 ?
8 gru 17:06
Trivial: Tak.
8 gru 17:06
bezendu: To dlatego mam 1
8 gru 17:10
Trivial:

No ale z tego nie można wywnioskować, że P(A∪B) = 1.
8 gru 17:13
bezendu:
Ok dzięki, mam jeszcze kilka takich zadań ? Masz czas ?
8 gru 17:14
Trivial: Miałem robić projekt, ale chyba i tak się nie zbiorę. Dawaj.
8 gru 17:19
bezendu:
Dane są zdarzenia i A⊂Ω, B⊂Ω takie,że A∪B=Ω Oblicz P(A−B) jeżeli wiadomo, że P(B')=0,3
Wyznaczyłem P(B)=0,7 i P(A)=0,3
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A\B) ?
8 gru 17:27
Piotr 10: P(A − B)= P(A) − P(A∩B)
P(B')=0,3
P(B)=0,7
P(A U B) =1
P(A)+ P(B) − P(A∩B) = 1
P(A) − P(A∩B) = 1 − P(B)=0,3
P(A − B)=0,3
8 gru 17:29
bezendu: Czemu piszesz gotowe rozwiązanie ?
8 gru 17:31
Piotr 10: Ok, sorry znikam
8 gru 17:33