granice
POLSKA: PROSZĘ O SPRAWDZENIE GRANIC
nie mam odpowiedzi do granic funkcji i nie wiem czy dobrze zrobiłem, proszę o sprawdzenie
| | 1 + x3 | |
limx−>∞= |
| = wyszło mi 1 |
| | 1 − x3 | |
| | √1+x − √1−x | | √2 | |
limx−>0= |
| = wyszło mi |
| |
| | 2x | | 2 | |
| | x2 − 1 | |
limx−>1= |
| = wyszło mi 4 |
| | √x − 1 | |
| | x3 − 1 | | 3 | |
limx−>1= |
| = wyszło mi |
| |
| | x2 − 1 | | 2 | |
25 lis 18:37
POLSKA: pierwsza granica jest do −∞
25 lis 18:39
Krzysiek: a)źle, bo −1
b)1/2
c)ok
d)ok
25 lis 18:41
POLSKA: b. już załatwione banalny błąd zrobiłem, a jeśli chodzi o a. to ma być do −∞
25 lis 18:44
POLSKA: Krzysiek, tak szybko w 2 min da się obliczyć? na kolokwium za tydzień na politechnice wroc. mam
kolokwium i teraz ostro cisnę analizę i algebrę, możesz coś doradzić czy jest jakis szybki
sposob na obliczanie?, wiem tych granic może nawet nie być ale na pewno jakieś jednostronne,
asymptoty czy coś w tym rodzaj trudniejsze będzie
25 lis 18:47
Krzysiek: w 4 minuty obliczyłem

szybki sposób?często to: reguła de l'hospitala (osobiście staram się korzystać jak najmniej z
niej)
oczywiście tutaj są proste przykłady gdzie nie trzeba z tego korzystać, jak policzysz
kilkanaście/dziesiąt granic to również szybko będziesz liczył takiie przykłady.
25 lis 20:21