.
Ola: podaj średnią arytmetyczną,medianę i dominantę zestawu danych 9,3,4,6,2,4,3,2,8,1,9,7,2,2
25 lis 18:28
Piotr 10: Najlepiej zrób w tabelce sobie, wtedy łatwo dominantę znajdziesz
25 lis 18:29
Kaja: średnia: dodaj te wszystkie liczby i podziel przez ich ilość
dominanta: to ta liczba która sie powtarza najczęściej
mediana: uporządkuj te wszystkie liczby od najmniejszej do największej.ponieważ tu jest
parzysta ilośc licz, więc weź dwie środkowe dodaj je i podziel przez 2
25 lis 18:30
Ola: Śr.A = 62:14=437
Sr.M=3
Sr.D=2
dobrze?
25 lis 18:32
Ola: ?
25 lis 18:34
Kaja: coś z mediana jest nie tak
25 lis 18:34
25 lis 18:35
Kaja: średnia dobrze wyliczona. dominanta to 2
25 lis 18:35
Ola: bo albo wyjdzie 3,5 albo 3 i pewna nie jestem
25 lis 18:35
daras: M=6
25 lis 18:38
Kaja: dwie środkowe liczby to ta stojąca na miejscu 7 i ta stojąca na 8 (juz po uporządkowaniu), więc
| | 3+4 | |
będzie to 3 i 4. zatem |
| =3,5 |
| | 2 | |
25 lis 18:39
Ola: Dziękuje wam za pomoc nie byłam pewna ale tak myślałam
25 lis 18:40