liczby zespolone
matematyk za dyche: Obliczyć wszystkie wartości zespolone podanych pierwiastków:
To jeśli mam √−4 to rozw. bedą 4i i −4i?
25 lis 18:25
Krzysiek: nie, bo czy (4i)2=−4 ?
25 lis 18:29
matematyk za dyche: no a ile wychodzi moduł?
√−4=−412
z=a+bi
z=−4+0*i
czyli punkt (−4,0)
|z|=4?
25 lis 18:34
Krzysiek: z=−4
|z|=|−4|=4
(2i)2=−4
25 lis 18:37
matematyk za dyche: trzeba podać w postaci trygonometrycznej i algebraicznej

ok,juz wiem gdzie mam błąd we wzorze jest |z|
12 
moge dać więcej do sprawdzenia?
25 lis 18:41
Krzysiek: a kto Ci broni?

tylko,że mnie nie będzie.
25 lis 18:42
matematyk za dyche: ok,dobra to nie przeszkadzam,a tak z ciekawości jestes studentem,matematykiem czy jeszcze kimś
innym?
25 lis 18:44
matematyk za dyche: a jak mam taką złożona liczbę:
3√−1+i?
25 lis 19:00
matematyk za dyche: halo?
25 lis 19:14
matematyk za dyche: mi wyszło 2 16(√22+i √22)?
25 lis 19:18
matematyk za dyche: ?
25 lis 19:47
Krzysiek: masz mieć 3 rozwiązania...
podaj postać trygonometryczną −1+i
25 lis 20:23
matematyk za dyche: i co wtedy?
25 lis 20:42
matematyk za dyche: √2(−√22+i√22)
25 lis 20:45
Krzysiek: a ile wynosi argument?
25 lis 20:52
matematyk za dyche: tzn.?
25 lis 20:58
25 lis 21:02
matematyk za dyche: nie rozumiem

ja już obliczyłem sin i cos
25 lis 21:09
Krzysiek: to nie obliczaj tylko podaj postać trygonometryczną z sin i cos
25 lis 21:14
matematyk za dyche: √2(cos 0,75π+isin0,75π)
25 lis 21:20
25 lis 21:26
matematyk za dyche: ok,już wiem dzięki
25 lis 21:38