.
Piotr 10: Niech X będzie zbiorem liczb całkowitych z przedziału <−3;3>. Ze zbioru X losujemy ze
zwracaniem trzy liczby a,b i c i tworzymy funkcję f(x)=ax
2+bx+c. Oblicz prawdopodobieństwo,
że otrzymana funkcja jest wielomianem
a) stopnia pierwszego
b) o współczynnikach nieparzystych
Rozwiązanie:
a) Ω=7*7*7=343
A=1*6*6=36
b) Ω=343
I przypadek, gdy a,b, c ≠0 ⇒ B
1=64
II przypadek, gdy a,b≠0 i c=0 ⇒B
2=16
III przypadek, gdy a,c≠0 i b=0 ⇒B
3=16
IV przypadek, gdy b,c≠0 i a=0 ⇒ B
4=16
V przypadek, gdy a≠0 i b,c=0 ⇒ B
5=4
VI przypadek, gdy b≠0 i a,c=0 ⇒ B
6=4
VII przypadek, gdy c≠0 i a,b=0 ⇒ B
7=4
B=B
1+B
2+...+B
7
Proszę o sprawdzenie czy dobrze czy nie
25 lis 18:15
Bizon:
a) ... niestety nie
25 lis 18:22
Piotr 10: Czemu ?
25 lis 18:25
Piotr 10: A chwila chyba wiem
25 lis 18:25
Bizon: b) przekombinowane −
25 lis 18:26
Piotr 10: A=1*6*6 + 1*6*7=36+42=.. tak ?
25 lis 18:27
Bizon:
... skoro stopnia pierwszego to
a=0
b... 1 z 6
c... 1 z 7
25 lis 18:31
Piotr 10: Ale może to być funkcja f(x)=bx lub f(x)=bx+c (chyba)
25 lis 18:32
Bizon:
1*6*7
25 lis 18:32
Piotr 10: Kurcze źle napisałem
f(x)=bx
1*6*1=6
v
f(x)=bx+c
1*6*6=36
36+6=42
25 lis 18:36
Piotr 10: Czyli do a)
A jak teraz z tym b) ?
25 lis 18:39
Piotr 10:
25 lis 18:53
Mila:
X={−3,−2,−1,0,1,2,3}
Losujemy 3 liczby a, b,c ze zwracaniem
f(x)=ax
2+bx+c
dla a=0 mamy
a) f(x)=bx+c, b≠0
A− f(x) jest funkcją liniową, gdzie b≠0
A={(0,b,c): b∊{{−3,−2,−1,1,2,3} ,c∊{−3,−2,−1,0,1,2,3} }
|A|=6*7
b)B− wielomian o wsp. nieparzystych
{(a,b,c): a,b,c∊{−3,−1,1,3}}
|B|=4*4*4
25 lis 18:59
Piotr 10: Mila w b) czemu nie uwzględniamy zera? Gdy a=0 to mamy f(x)=bx+c a to też wielomian
?
25 lis 19:04
Bizon:
ale
f(x)=0x2+bx+c a 0 to parzysta
25 lis 19:05
Piotr 10: Wiem, że parzysta. Tylko myślałem, że tak jakby ''wykasuje się to'' i otrzymamy wielomian o
wsp. nieparzystych
25 lis 19:06
Piotr 10: Źle zrozumiałem problem zadania, dziękuję za pomoc
25 lis 19:08
Mila:
Piotrze, też się nad tym zastanawiałam.
25 lis 19:18
Piotr 10: Ale tak po dłuższym zastanowieniu, to a, b c ≠0 bo mają być współczynniki nieparzyste
Muszę bardziej się wczytywać w treść
25 lis 19:20