Wykaż, że
le: x3+3x2−x−3 jest podzielna przez 48, x∊C
25 lis 18:01
ICSP: dla x = 2
8 + 12 − 2 − 3 = 20 − 5 = 15
15 nie jest podzielne przez 48
25 lis 18:04
Hajtowy: Dla x = 3
3
3 + 3*3
2 − 3 − 3 = 27 + 27 − 6 = 48
25 lis 18:10
Kaja: Hajtowy ale to chyba powinno być dla wszystkich x∊C
25 lis 18:11
Panko: 1. x3+3x2 −x−3 =(x−1)(x+1)(x+3)
2 N i e c h x− dowolną > nieparzystą < całkowitą
x=2s+1 s∊C
3. (x−1)(x+1)(x+3)=2s2(s+1)2(s+2)=8s(s+1)(s+2) i co najmniej jedna spośród s ,(s+1)
,(s+2) jest parzysta , podzielna przez 3.
4. Podzielność da się obronić dla nieparzystych całkowitych
25 lis 22:18