Potrzebuje wskazówki jak to zrobić
Potrzebujący pomocy: Dane są zbiory:
A={5,6,7,8,9,10}
B={0,2,4,6,8,10,12,14,16,18,20}
C={5,10,15,20,25,...,50}
D={10,20,30,40,...,90,100}
Wyznacz zbiór:
(C n D)\(A u B)
(D \ C) n (B \ A)
12 paź 19:44
anet: najpierw szukasz częśąci wspólnej zbiorób C i D, późńiej wyznaczasz sumę A i B a na końcu od
pierwszego zbioru odejmujesz drugi
12 paź 19:46
Ryuuk:
(C n D) \ (A u B) = {30,40,50}
(D \ C) n (B \ A) = {zbiór pusty}
12 paź 19:49
anet: pogmatwałam..
(C ∩ D)\(A ∪ B) = {10,20,30, 40, 50} \ {0,2,4,5,6,7,8,9,10,12,14,16,18,20}= {30,40,50}
12 paź 19:49
anet: za to teraz chyba wyjaśniłam?
12 paź 19:50
Potrzebujący pomocy: a skąd tam sie wzieło 5,7,9? i dlaczego wyszło 30,40,50?
12 paź 19:59
Potrzebujący pomocy: aha to 5,7,9 to kapuje nie popatrzyłem
12 paź 20:01
anet: A ∪ B = wszystkie elementy zbioru A + wszystkie elementy zbioru B chyba ze się powtarzają to
zapisujesz tylko raz
12 paź 20:01
anet: a wyszło 30,40,50, ponieważ od pierwszego zbioru odejmujesz drugi,
12 paź 20:03
Potrzebujący pomocy: a to drugie jak?
12 paź 20:11