W 30-osobowej klasie 14 uczniów ma psa,9-kota,3-świnki morskie, a 8 nie ma żadne
Aniks:
25 lis 17:55
Krzysiek: i co w związku z tym?
25 lis 17:56
Aniks: W 30−osobowej klasie 14 uczniów ma psa,9−kota,3−świnki morskie, a 8 nie ma żadnego z
wymienionych zwierząt. Uczniowie mający świnki morskie nie mają innych zwierząt. Podaj, ilu
uczniów ma jednocześnie psa i kota.
Proszę o narysowanie i bd dokładne wytłumaczenie bo nie kminie tego wgl
25 lis 17:58
Krzysiek: 8+3=11
30−11= 19 uczniów ma psa lub kota
14 uczniów ma psa
19−14=5
5 uczniów którzy zostali mają kota.
ale zostało jeszcze 9−5=4 koty 'do rozdania'
więc 4 uczniów ma zarówno kota jak i psa.
25 lis 18:05