rów. kwadratowe
52: x2−2|x|+m−3=0 posiada dwa różne rozwiązania.
Jakie tutaj muszę mieć warunki oprócz Δ>0 ? i jeśli ktoś by mógł to opisać dlaczego jeszcze
taki warunek a nie inny..
25 lis 17:53
ICSP: Niech t = |x|
Wtedy mamy :
t2 − 2t + m − 3 = 0
Dwa różne rozwiązania zatem :
1o Δ > 0 ⋀ x1x2 < 0
2o Δ = 0 ⋀ x0 > 0
Suma rozwiązań z tych dwóch przypadków będzie rozwiązaniem
25 lis 17:58
ICSP: nie x tylko t : //
t1t2 < 0
t0 > 0
25 lis 17:59
52: no tak wsyzstko rozumiem tylko czemu t1t2<0 ?
25 lis 18:04
pigor: ..., no to może inaczej, bo ileż tak można ...

molestować te deltę

a więc np. tak :
x2−2|x|+m−3= 0 ⇔ |x|
2−2|x|+1= 4−m ⇔ (|x|−1)
2= 4−m , a takie równanie
równoważne danemu posiada 2 różne rozwiązania ⇔ 4−m=0 ⇔
m=4 i tyle .

−−−−−−−−−−−−−−−−−
a jak chcesz wiedzieć jakie, oto one: |x|−1=0 ⇔ |x|=1 ⇔ x
1,2= ± 1 .
25 lis 18:06
ICSP: a co możesz powiedzieć o pierwiastkach równania kwadratowego jeśli ich iloczyn jest ujemny ?
25 lis 18:06
Mila:

Rozwiąż graficznie.
x
2−2|x|+m−3=0⇔
x
2−2|x|=3−m
f(x)=x
2−2|x|
| | −2 | |
xw= |
| =1 dla x<0, yw=−1 |
| | 2 | |
Dwa różne rozwiązania :
3−m=−1 lub 3−m>0 dokończ
25 lis 18:06
ICSP: pigor a dla m = −5 ?
(|x| − 1)
2 − 3
2 = 0
(|x| + 2)(|x| − 4) = 0
x = 4 v x = −4
25 lis 18:07
52: co możesz powiedzieć o pierwiastkach równania kwadratowego jeśli ich iloczyn jest ujemny ?
Odp. Są innych znaków.
25 lis 18:07
52: Ok dzięki
25 lis 18:07
ICSP: Skoro są innych znaków to następująca wyrażenie
|x| = a v |x| = b będzie miało dwa rozwiązania.
25 lis 18:09
52: Dobra już zrozumiałem , Dzięki wszystkim
25 lis 18:09
pigor: ..., up racja, więcej ...

pokory
pigorze, bo właśnie ... zapomniałem o niej .
25 lis 18:32