matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
xxx:
3
Jak rozwiązać to równanie żeby wyszło
? pomocy
1 +
√
2
x – 3 = –
√
2
x jak to się rozwiązuje?
25 lis 16:59
ICSP:
Tak jak każde równanie liniowe. x'sy na jedną reszta na drugą. Wyłączasz przed nawias x i dzielisz przez to co przy nim stoi
25 lis 17:00
Piotr 10:
x − 3 = −
√
2
*x x+
√
2
*x= 3 x(1+
√
2
)=3
3
x=
1+
√
2
Możesz jeszcze usunąć niewymierność z mianownika
25 lis 17:01
xxx:
dziękuję, już rozumiem
25 lis 17:05