pigor: ... , np. tak: obwód danego Δ: 2p=20+16=36 ⇒
p=18 ⇒ p−a=2, p−b=p−c=8,
to ze wzoru Herona S
2=p(p−a)(p−b)(p−c)=18*2*8
2=36*8
2 ⇒ S=6*8=48 jego pole,
a z tw. Pitagorasa, lub pola Δ:
12*16*h=48 ⇒
h= 6 − długość wysokości
względem boku dł. 16 (podstawy Δ równoramiennego), stąd i wzorów na
promienie
| | S | | abc | |
r= |
| i R= |
| o środkach w s,S odpowiednio masz |
| | p | | 4S | |
| | 48 | | 8 | | 16*10*10 | | 25 | |
r= |
| = |
| i R= |
| = |
| , zatem |
| | 18 | | 3 | | 4*48 | | 3 | |
|S−s|=| R−(h−r) |=|R−h+r|= |
253−6+
83 |= |
333−6 |=
= 11−6=
5 [cm] − szukana
odległość środków okręgów ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
i to tyle, ... aż tyle, a co, jak i dlaczego

, to już nie moja sprawa