Ipsc: Witam. Mam problem z takim zadankiem:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego i wysokość jego ściany bocznej tworzą kąt
α, taki że sinα=5/13. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa, jeśli jego
wyskokość jest równa 12 cm. Proszę o pomoc.
1 paź 19:23
b.: Narysuj sobie trójkąt (prostokątny), którego dwoma bokami są wysokości: ostrosłupa i
ściany bocznej:
/|
x / |
/ | 12
/α .|
`````
a
Skoro sin α=5/13, więc cos α = √1-sin2α=12/13.
Mamy 12/13 = cos α = 12/x (zob. rys.), skąd x=13, a=5 (tw. Pitagorasa lub sinα).
Zatem podstawa ostrosłupa jest kwadratem o boku 2a=10,
a ściany boczne trójkątami prostokątnymi o podstawie dług. 2a=10 i wysokości x=13. Dalej
łatwo.
1 paź 22:18