wyznacz p
weronika: | | 3sinα+cosα | |
Jeżeli tgα=2 α−kąt ostry to wartość wyrażenia |
| wynosi p. Oblicz p. |
| | cosα−3sinα | |
Prosze o wskazówki.
25 lis 16:16
ICSP: Podziel licznik i mianownik przez cosα
25 lis 16:21
weronika: nadal nie bardzo wiem jak to dzielenie zapisać.
25 lis 16:37
ICSP: Nie lubisz dzielić? Rozumiem

No to inaczej :
Zatem
sinα = 2cosα
Wstaw to do jedynki trygonometrycznej i wylicz sin
Potem policz cos
I wstaw

Oczywiście sinα i cosα są liczbami dodatnimi bo kat jest ostry
25 lis 16:42
weronika: dziękuje
25 lis 16:52
ICSP: | 3sinx + cosx | | 3tgx + 1 | | 7 | | 7 | |
| = |
| = |
| = − |
| |
| cosx − 3sinx | | 1 − 3tgx | | −5 | | 5 | |
25 lis 16:55
ICSP: Metoda z dzieleniem
25 lis 16:56