r
GGGG: Ile rozwiązań ma równanie: 2x(X2−1)(x2+4)=0 Odpowiedź uzasadnij.
25 lis 15:35
misiek: 3 ponieważ 2x=0, stad x=0(pierwsze rozwiazanie) v (x2−1)=0 stad x=1(drugie roz.) v
x=−1(trzecie roz.) a liczba x2+4>0 wiec tu brak rozwiazan
25 lis 15:51
GGGG: a jak do tego doszłeś? możesz napisać bardziej szczegółowo?
25 lis 15:52
john2: 2x(x2 − 1)(x2 + 4) = 0
Zadaj sobie pytanie, kiedy to równanie będzie prawdziwe, czyli kiedy lewa strona będzie równa
zero?
Wystarczy, że jeden z czynników iloczynu 2x * (x2 − 1) * (x2 + 4) będzie zerem.
Więc MOŻLIWE są 3 rozwiązania
1) 2x = 0
rozwiązujesz to, wychodzi x = 0
2) (x2 − 1) = 0
korzystasz ze wzoru a2 − b2 = (a + b(a − b)
(x + 1)(x − 1) = 0
więc x = − 1 lub x = 1
I zobacz, że to ma sens. Podstaw np. za x liczbę 1 w naszym równaniu
2x(x2 − 1)(x2 + 4) = 0
2*1(12 − 1)(12 + 4) = 0
2(1 − 1)(12 + 4) = 0
2 * 0 * (12 + 4) = 0 (zero razy cokolwiek da nam zero)
0=0
3) (x2 + 4) = 0, czyli
x2 = −4
Pytanie, czy x2 może się równać −4? NIE, żadna liczba poniesiona do kwadratu nie da liczby
ujemnej. Wniosek: x2 + 4 nigdy nie będzie równe zero
A ZATEM:
Mamy trzy rozwiązania
x = 0
x = 1
x = −1
tzn. że tylko podstawiając za x jedną z tych liczb, lewa strona będzie równa 0
25 lis 16:25