proszę o pomoc w zadaniach
MAGIC: wykaż, że loga b=2loga2 b
12 paź 19:38
mariposa: a jest do kwadratu?czy caly logarytm
12 paź 19:41
MAGIC: a jest do kwadratu
12 paź 19:43
mariposa: nie jestem pewna ale b= loga2b2 i pomysle co dalej
12 paź 19:53
Bogdan:
logab = 2loga2 b ⇒ logab = loga2 b2
Z definicji: (a2) logab = b2 ⇒ a 2logab = b2 ⇒ a logab2 = b2 ⇒
⇒ logab2 = logab2
L = P
12 paź 19:54
yeti:
dla a >0 i a≠1 i b>0
| | logab | | logab | | logab | |
loga2(b)= |
| = |
| = |
| =
|
| | logaa2 | | 2logaa | | 2*logaa | |
więc
12log
ab= log
a2}(b) / *2
to: log
ab = 2*log
a2(b)
12 paź 20:01
Bogdan:
Warto zapamiętać zależność:
| | 1 | |
logan b = |
| loga b = loga n√b |
| | n | |
Podstawą logarytmu po lewej stronie jest a
n
12 paź 20:11
kasia:
25 lut 13:43