działanie
onaa: Bardzo prosze o pomoc w wykonaniu działania:
−5x − xx−2
25 lis 14:56
mara: −5x − xx−2 = −5x * x−5 − xx−2 * x−2x nastepnie skracamy x−y
−5−5 = −1 x−2x−2 = 1 −1+1=0
25 lis 15:51
5-latek: Nie ma wyznaczonej dziedziny

PO drugie mara jak sie odejmuje ulamki to nalezy je sprowadzic do wspolnego mianownika
A Ty co zrobilas ?
25 lis 17:00
onaa: zał. x≠0
−5x − xx−2= −5x = x−2x
x(x−2)=−5x
x2−2x=−5x
x+3x=0
x(x+3)=0
x=0 x+3=0
x=−3
Czy to zadanie jest dobrze wykonane?
25 lis 19:08
Hajtowy: Co Wy piszecie?

Założenia
x ≠ 0
x − 2 ≠ 0 ⇒ x ≠ 2
25 lis 19:10
Hajtowy: | −5 | | x | | −5(x−2)−x2 | | −5x+10−x2 | | −x2−5x+10 | |
| − |
| = |
| = |
| = |
| = |
| x | | x−2 | | x(x−2) | | x(x−2) | | x(x−2) | |
Dokończ.
PAMIĘTAĆ!

x ≠ 0
x ≠ 2
25 lis 19:13
5-latek: Podaj jeszcze raz zalozenia
A w ogole to co masz zrobic ? Masz to uproscic ? czy co zrobic ?
25 lis 19:19