monotoniczność funkcji
czarna: Korzystając z definicji, uzasadnić, że funckcja jest monotoniczna na zbiorze <2).
f(x)=4x−x
2
Wiem tylko tyle, że należy zrobić założenie, że funkcja jest np. malejąca, wtedy piszemy, że:
f(x
2)−f(x
1) < 0
Doszłam do momentu: x
22+x
12+4x
2−4x
1 < 0 i się zacięłam...czy ktoś mógłby mi pomóc,
byłabym wdzięczna
25 lis 14:37
czarna: zbiór to <2, ∞) nie wiem, czemu zniknęło
25 lis 14:38
Bizon:
−x2 to nie to samo co (−x)2
zatem:
zakładasz, że x2>x1
f(x2)−f(x1)=4x2−x22−4x1+x12=−(x22−x12)+4(x2−x1)=
=(x2−x1)(−x2−x1+4)
+ −
czyli − ... malejąca
25 lis 14:57