Wyznacz wartości parametru m
Albert: Wyznacz wartości parametru m , dla których 2 różne pierwiastki x
1 i x
2 równania
| | 1 | | 1 | |
(4−m)x2+(m−4)x+2=0 spełniają nierówność |
| + |
| >1 |
| | x1 | | x2 | |
robiłem to tak:
Δ>0x
1*x
2<0
Δ=m
2−16>0 m∊ (−
∞;−4)U(4;+
∞)
x
1*x
2=8−2m<0
m>4 m∊(4;+
∞)
x
1+x
2>x
1x
2
i z tego mi wyszło że (−m+2)(4−m)>0 czyli m∊(−
∞;2)U(4;+
∞) i moja odp to m∊(4;+
∞) ale od ma być
że od (−
∞;−4) co mam źle?
25 lis 14:16
irena_1:
| 1 | | 1 | | x1+x2 | | 1 | | 4−m | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| x1 | | x1 | | x1x2 | | 24−m | | 2 | |
4−m>2
m<2
I− biorąc warunek na Δ:
m∊(−
∞; −4) ∪ (4;
∞)
masz
m∊(−
∞; −4)
25 lis 14:21
25 lis 14:22
Albert: a dlaczego nie mogłem pomnożyć przez x1x2
25 lis 14:24
irena_1:
Bo nie znasz znaku tego iloczynu. A to przy nierówności bardzo istotne
25 lis 14:25
Albert: a jakbym mnozył przez kwadrat? x1x2?
25 lis 14:26
Albert: ok dzięki będę pamiętał mam nadzieję

że nie wolno mnozyć tak tylko wspólny mianownik
25 lis 14:29
irena_1:
Spójrz też na x
1x
2.
25 lis 14:31
irena_1:
Można mnożyć obie strony nierówności przez (x1x2)2, jeśli x1x2≠0
25 lis 14:32
Albert: a kiedy nierówność jest spełniona przez każda liczbę rzeczywistą?
25 lis 15:01