Dla jakich wartości..
Albert: Dla jakich wartości parametru m równanie:
mx2+(2m+1)x+m−1=0 ma dwa różne dodatnie pierwiastki?
prosze o założenia
25 lis 13:08
Albert: moje założenia to Δ>0 i x1x2>0 ale odp z tych założeń jest zła.
25 lis 13:11
ICSP: 1o a ≠ 0
2o Δ > 0
3o x1 + x2 > 0
4o x1 * x2 > 0
25 lis 13:11
Albert: dlaczego jeszcze x1 i x2 dochodzi?
25 lis 13:13
Albert: suma ich
25 lis 13:13
ICSP: ?
25 lis 13:13
Albert: dlaczego jest jeszcze założenie x1+x2>0
zamiast "ma dwa różne dodatnie pierwiastki?"
byłoby "ma dwa różne ujemne pierwiastki?" to wtedy by nie było tego x1+x2>0 tak?
25 lis 13:15
ICSP: x1 = −2 oraz x2 = −1 wtedy
x1 * x2 = 2 > 0
ale tak dobrane x1 oraz x2 nie spełniają warunków zadania
Ogólnie :
− dwa pierwiastki dodatnie :
x1 + x2 > 0
x1 x2 > 0
− dwa pierwiastki ujemne :
x1 + x2 < 0
x1 x2 > 0
− dwa pierwiastki różnych znaków :
x1 x2 < 0
25 lis 13:15
Albert: a jakby było tylko 2 pierwiastki tych samym znaków to też tylko x1*x1>0?
25 lis 13:40
ICSP: 
Jeżeli maja mieć te same znaki wystarczy warunek x
1*x
2 > 0
25 lis 13:43