Ciągi
Bodek: Podaj wzór na wyraz ogólny ciągu, którego wyrazami są:
25 lis 12:53
25 lis 12:54
Bodek: jeżeli wyrazami są:
0,7;0,007;0,0007;0,0007 to an=7:10n?
25 lis 12:58
Bodek: 0,7
0,07
0,007
0,0007
25 lis 12:59
ICSP:
25 lis 13:04
Bodek: Możesz ni pomóc jeszcze w jednym zadaniu?
W podanych niżej przykładach ciąg (a
n) określony jest wzorem rekurencyjnym. W każdych z
przykładów podaj wzór ogólny i go udowodnij
25 lis 13:14
ICSP: Wypisz kilka pierwszych wyrazów

Potem postaraj się zauważyć pewną zależność
25 lis 13:16
Bodek: nie widzę prawie nic, oprócz tego ze się zwiększają o 3
25 lis 13:22
ICSP: zwiększają się o 3. Teraz bez problemu powinieneś znaleźć wzór ciągu.
25 lis 13:24
Bodek: an=a1(n−1)3?
25 lis 13:25
ICSP: Blisko, ale to nadal nie to
25 lis 13:27
Bodek: an=(n−1) + 3?
25 lis 13:31
ICSP: Nie, bo
a1 = (1−1) + 3 = 3 ≠ 1
25 lis 13:32
Bodek: sorry an=(n+1) + 4
25 lis 13:32
Bodek: kurcze nie wiem
25 lis 13:33
Bodek: an=3n−2?
25 lis 13:35
ICSP: a
n = 3n−2
a
1 = 3 − 2 = 1

a
n+1 = 3(n+1) − 2 = 3n + 3 − 2 = 3n − 2 + 3 = a
n + 3

Czyli a
n = 3n − 2 jest dobrym rozwiązaniem
25 lis 13:38
Godzio: Ok
25 lis 13:38
Bodek: już chyba zrozumialem. możesz jeszcze sprawdzic jedno?
a1=5
an+1=an +2
an=2n+3?
25 lis 13:39
ICSP: 
Teraz dowód
25 lis 13:42
Godzio:
25 lis 13:42
Bodek: an+1=2(n+1) +3 = 2n + 2 +3= an + 2
25 lis 13:44
ICSP: oraz a1 = ?
25 lis 13:47
Bodek: a1=5
25 lis 13:49
ICSP: i teraz jest dobrze.
Ciąg określony rekurencyjnie zawiera dwie informacje :
− o wartościach pierwszego wyrazu
− o zależności miedzy kolejnymi wyrazami.
Trzeba udowodnić obydwie
25 lis 13:51
Bodek: ok, wielkie dzięki
25 lis 13:54