12 paź 19:35
Andrzej: Jeśli jest podzielny, to wynikiem dzielenia jest x2+cx+2
Więc policzmy: (x2+cx+2)(x2+bx−15)=
x4 + (b+c)x3 + (bc+2−15)x2 + (2b − 15c)x − 30
stąd widać że
b+c = 2
bc − 13 = −13 czyli bc=0
2b − 15 c = a
bo współczynniki przy wyniku mnożenia i danym wielomianie muszą być jednakowe
z pierwszych dwóch równań widać że b=0 i c = 2 (wtedy a = −30)
lub b=2 i c = 0 (wtedy a = 4)
Odpowiedź:
dla b = 0 i a = −30 lub dla b = 2 i a = 4.
12 paź 20:28
kasia:): ale skąd więzło się c, jak to obliczyc?
12 paź 20:39
Andrzej: Jak dzielisz wielomian stopnia 4 przez wielomian stopnia 2 wychodzi wielomian stopnia 2.
Czyli zawiera ileś x2, ileś x i wyraz wolny. Z tych współczynników które są ujawnione widać że
musi być 1x2 i wyraz wolny 2, nieznany jest tylko ten współczynnik przy x, i to właśnie jego
oznaczyłem przez c.
12 paź 20:43