rozwiązać równanie
a: 1− 1x + 1x2 −...= 1x−1
25 lis 12:40
ICSP: Jest to nieskończony ciąg geometryczny. Można go zsumować gdy |q| < 1
| | 1 | |
| |
| | < 1 ⇒ x ∊ (−∞ ; −1) ∪ (1 ; + ) − nasza dziedzina. |
| | x | |
Korzystając ze wzoru na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego otrzymujemy równanie :
| 1 | | 1 | |
| = |
| ⇒ x = 1 ± √2. Uwzględniamy odp z nasza dziedziną i dostajemy |
| | x−1 | |
x = 1 +
√2
Ustalenie dziedziny, jak i rozwiązanie równania pozostawiam tobie.
25 lis 12:48
Janek191:
x ≠ 0 , x ≠ 1
Po lewej stronie mamy nieskończony ciąg geometryczny
a
1 = 1
| | 1 | | 1 | |
q = − |
| i I − |
| I < 1 |
| | x | | x | |
więc
| | a1 | | 1 | | 1 | | x | |
S = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − q | | 1 − ( − 1x) | | 1 + 1x | | x + 1 | |
zatem
| x | | 1 | |
| = |
| , x ≠ − 1 |
| x + 1 | | x − 1 | |
x*( x − 1) = 1*( x + 1)
x
2 − x = x + 1
x
2 −2 x − 1 = 0
Δ = (−2)
2 − 4*1*(−1) = 4 + 4 = 4*2 = 8
√Δ = 2
√2
| | 2 − 2√2 | |
x1 = |
| = 1 − √2 < 0 |
| | 2 | |
| | 2 + 2√2 | |
x2 = |
| = 1 + √2 > 0 |
| | 2 | |
ale
| − 1 | |
| = 1 + √2 > 1 ⇒ I q I > 1 ⇒ x1 odpada |
| x1 | |
I 1 −
√2 I < 1
Odp. x = 1 +
√2
===============
25 lis 13:04
a: dziękuje
25 lis 17:28