matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
GRANICA FUNKCJI
Ala:
bardzo proszę o pomoc: lim x−>1 4*3
x
− 3*4
x
/ 2*5
x
− 5*2
x
25 lis 12:22
Janek191:
4 *3
x
− 3*4
x
f(x) =
2*5
x
− 5*2
x
4*3
x
− 3*4
x
lim x→ 1
=
2*5
x
− 5*2
x
4*3
x
*ln 3 − 3*4
x
*ln 4
= lim x → 1
=
2*5
x
*ln 5 − 5*2
x
*ln 2
12 *ln
3
4
6
ln
3
4
=
=
*
10 ln
5
2
5
ln
5
2
25 lis 15:13