równania
Aga: Ciężko mi jest rozgryźć takie zadanie− wyznacz wszystkie wartości parametru m,n, dla których
równanie x
3+mx+n=0 ma trzy pierwiastki takie, że x
1=x
2=x
3+3. Prosze o pomoc w rozwiązaniu
tak krok po kroku
25 lis 11:55
Bizon:
... napisz iloczynową ... wymnóż ... uporządkuj ... porównaj −
25 lis 12:05
Aga: witam kolege ponownie

właśnie mam problem z postacią iloczynową no bo skoro x
1=x
2=x
3+3 to
to będzie wyglądało tak − (x−x
3)(x−x
1/2−x
3+3)
2?
25 lis 12:17
Bizon:
np
(x−a)[x−(a+3)]2=0
25 lis 12:20
ICSP: zauważ że
x1 + x2 + x3 = 0
Zatem x3 + 3 + x3 + 3 + x3 = 0 ⇒ x3 = −2 ⇒ x1 = x2 = 1
Mamy wiec
w(x) = (x−1)2(x+2) = ....
m = −3
n = 2
25 lis 12:22
Aga: x1 + x2 + x3 = 0 dlaczego?
25 lis 12:35
ICSP: Wzory Viete'a dla wielomianu stopnia III
Bardzo przydatne
25 lis 13:52