Postać trygonometryczna liczb zespolonych
mefimess: Witam. Mam pytanie odnośnie liczb zespolonych i ich postaci trygonometrycznej. Wiem że taka
postać wygląda tak:
z1 = |z1| * (cosφ1 + i*sinφ1)
z2 = |z2| * (cosφ2 + i*sinφ2)
Iloczyn i iloraz wyglądają natomiast tak:
z1 * z2 = |z1|*|z2|*(cos(φ1 + φ2) + i*sin(φ1 + φ2))
z1 * z2 = (|z1||z2| * )(cos(φ1 − φ2) + i*sin(φ1 − φ2))
Nie mogę natomiast znaleźć jak się odejmuje oraz dodaje liczby w takiej postaci ... Mógłby mnie
ktoś wspomóc ? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
25 lis 10:39
mefimess: Ech... Iloraz wygląda tak, pomyłka :
z1z2 = (
|z1||z2|) * (cos(φ
1 − φ
2) + i*sin(φ
1 − φ
2))
P.S. Coś nie działają ułamki z modułem
25 lis 10:41
hoho: wyliczasz jedno i drugie i dodajesz
(x1+√−1y1)+(x2+√−1y2)=(x1+x2)+√−1(y1+y2)
(x1+√−1y1)(x2+√−1y2)=(x1*x2)+√−1(x1*y2+x2*y1)
25 lis 11:27
mefimess: tak tak, w postaci algebraicznej to wiem jak się wykonuje te podstawowe działania

dodajemy /
odejmujemy od siebie odpowiednie składowe. Ale mi chodzi o to, czy jeśli mam liczbę w postaci
trygonometrycznej to też można dodawać i odejmować jakoś czy trzeba przejść na postać
algebraiczną ?
Pozdrawiam.
25 lis 11:34