rozwiąż nierówność
Ola: Rozwiąż nierównośc
−4x2+5(x+9)>0
2x2+10x−12≤0
−2x2+8x+10≤0
25 lis 09:56
Janek191:

− 4 x
2 + 5*( x + 9) > 0
− 4 x
2 + 5 x + 45 > 0
Δ = 25 − 4*(−4)*45 = 25 + 720 = 745
√Δ =
√745
| − 5 − √745 | |
x1 = |
| > 0 ( x1 ≈ 4 ) |
| − 8 | |
| − 5 + √745 | |
x2 = |
| < 0 ( x2 ≈ − 2,8 ) |
| − 8 | |
a = − 4 < 0 − ramiona paraboli są skierowane ku dołowi, więc
| − 5 + √745 | | − 5 − √745 | |
x ∊ ( |
| ; |
| ) |
| −8 | | − 8 | |
===========================
25 lis 12:12
Janek191:

2 x
2 + 10 x − 12 ≤ 0 / : 2
x
2 + 5 x − 6 ≤ 0
Δ = 5
2 − 4*1*(−6) = 25 + 24 = 49
√Δ = 7
| − 5 − 7 | | − 5 + 7 | |
x1 = |
| = − 6 x2 = |
| = 1 |
| 2 | | 2 | |
a =1 > 0 − ramiona paraboli są skierowane ku górze,
więc
x ∊ < − 6 ; 1 >
============
25 lis 12:21
Natalia: 49−14x≤−x
49−14x +x≤0
29 mar 15:22
janek191:
49 − 14 x + x ≤ 0
49 −13 x ≤ 0 / *(−1)
− 49 + 13 x ≥ 0
13 x ≥ 49 / : 13
=========
29 mar 16:51