.
Piotr 10: Z talii 52 kart losujemy 4. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych kart będą dwa
króle lub dwie damy. Wynik podaj z dokładnością do 0,01.
Czy to jest dobrze?
Zastanawiam się czy mogą jednocześnie wystąpić dwa króle i dwie damy
24 lis 23:21
Eta:
A czemu niby nie? 2 króle i 2 damy zawsze mogą być wśród 4 kart z tej talii
5 króli nie może być
24 lis 23:24
Piotr 10: | | | | | |
Czyli do zdarzenia A muszę jeszcze dodać A=.......+ | * | , tak?  |
| | | |
24 lis 23:25
Piotr 10: Hmm ?
24 lis 23:30
Piotr 10: Spośród siedmiu osób, wśród których jest Adam i Ewa wybieramy losowo trzy. Oblicz
prawdopodobieństwo, że w wybranej trójce znajdzie się Adam i nie znajdzie się Ewa,
Dobrze myślę?
24 lis 23:40
Piotr 10: Dane są P(A)=0,4 , P(B U A)=0,9 , P(B)=0,7. Oblicz P(B−A).
P(B U A)=P(B) + P(A) − P(B ∩ A)
P(B ∩ A)=0,2
P(B − A)=P(B) − P(B ∩ A) =0,7 − 0,2= 0,5
OK?
24 lis 23:53
Eta:
A : wybierasz 1 Adama i z pozostałych 5 osób ( bo bez Ewy i Adama)
wybierasz 2 osoby
24 lis 23:57
Piotr 10: Eta jak możesz to sprawdź mi zadania w tym poście. Z tymi kartami i z tym ostatnim
24 lis 23:59
Eta:
Zadanie z kartami:
2 króle
lub 2 damy
czyli A: 2 króle z 4 króli i 2 karty inne ( bez dam i króli) czyli z 46 kart
2 damy z 4 dam i 2 karty inne (bez dam i króli) z 46
2 damy i 1 król i 1 karta inna z 46
2 króle i 1 dama i 1 karta inna z 46
25 lis 00:02
Piotr 10: OK. Dziękuję

Ja powrócę do tych zadań jutro. Dobranoc
25 lis 00:04
Eta:

Zad z
23:53 ok

Mogłeś też napisać,że P(A−B)= P(AUB)−P(A)= 0,9−0,4=0,5
25 lis 00:07
Eta:
Miłych snów
25 lis 00:07
Piotr 10: A nie powinno być 44 zamiast 46?
25 lis 10:17
daras: też tak myślę
25 lis 10:36
daras: ≈0,04 ?
25 lis 10:39