`
Rafał: x2+y2+6y≤7
24 lis 22:54
sushi_ gg6397228:
wzór na okrąg znasz?
24 lis 22:57
Rafał: znam, ale nie ogarniam jak to zwinąć w wzór skróconego mnożenia
24 lis 23:00
Saizou : dodaj obustronnie 9
24 lis 23:01
sushi_ gg6397228:
(y−a)2= y2 −2ya+a2
w zadaniu masz
y2 +6y
wiec teraz włącz myślenie
24 lis 23:02
Rafał: No własnie, dlaczego występuje ta 9 już totalnie nie rozumiem tego
24 lis 23:03
Rafał: Ok chyba ogarnąłem
24 lis 23:05
Eta:
o: x
2+y
2−2ax−2by+c=0 S(a,b) r
2= a
2+b
2−c , a
2+b
2−c>0
o: x
2+y
2− 6y−7=0
| | 0 | | −6 | |
a= |
| =0 , b= |
| = 3 , c= −7 to: r2= 0+9+7=16 |
| | −2 | | −2 | |
równanie koła
k: (x−3)
2+y
2≤16
25 lis 00:16
Janek191:
@Eta
Nierówność opisująca koło
25 lis 09:00