wykładnicza
Patryk: Etapy rysowania wykresów funkcji wykładniczej:
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi powiedział jaką kolejność należy zastosować w tych przykładach.
a) f(x)= |1−2x−3|
Prosiłbym w tym konkretnym przypadku by ktoś mógłby wyjaśnić mi co się robi z tym minusem przy
dwójce
b) f(x)=| 13|x| +2
24 lis 22:49
Rafał28:
a) f(x) = |−2 − 2x| = |2x + 2|
1) Rysujesz f(x) = 2x
2) Rysujesz g(x) = f(x) + 2
3) Rysujesz h(x) = |g(x)| (odbicie względem osi OX)
b) nie widać
25 lis 01:42
Patryk: Czyli jak będzie taki przykład:
a) F(x)= −2x to odbijamy to co nad osią OX pod i to co pod nad?
b) F(x)= 2−x to odbijamy to co po prawej na lewą, a to co na lewej na prawą?
c) F(x) = |1−2x−2| = |2x−2 − 1| czy jedna strona jest równa drugiej? I jeśli tak to czy
mógłby mi ktoś wyjaśnić czemu zamienia się tu znaki przy liczbach?
25 lis 18:15
Kaja: F(x)=|1−2x−2|=|−1*(−1+2x−2)|=|−1|*|−1+2x−2|=1*|2x−2−1|=|2x−2−1|
25 lis 18:17
Patryk: dzięki Kaja

A czy w tych dwóch pierwszych przykładach co podałem tak przekształcamy funkcje
jak napisałem?
25 lis 18:24
Kaja: tak
25 lis 18:26