Jak po kolei narysowac
123: Jak po kolei to przeksztalcic?
y=−3−|x|+1
24 lis 22:42
123: ?
24 lis 23:00
pigor: ..., zauważ, ze
f(x)=3
|x| f parzysta , więc wykres symetryczny względem osi Oy;
analogicznie f(x)=3
−|x|= (
13)
|x| − krzywa wykładnicza f malejącej, parzystej ,
więc narysuj ją np. przerywana linią i dopiero wtedy wybrane y−eki tego wykresu
pomnóż przez 3, bo f(x)= 3
−|x|+1=
3*(
13)
|x|, to otrzymasz szukany wykres .
24 lis 23:51
pigor: ... o nie zauważyłem tam minusa z przodu, przepraszam a ponieważ cały wykres
będziesz miał nad osią Ox , więc na koniec wszystko odbij symetrycznie względem
osi Ox, (odbicie lustrzane) i cały szukany wykres znajdzie się pod osią Ox.
24 lis 23:56