mediana
kasia: Mediana zestawu liczb 4−52, 8 23, 16−74 jest równa:
a) 8 23
b)16−74
c) 4−52
d) 8
nie rozumiem kompletnie...
24 lis 22:08
Eta:
Czy te liczby są takie? 4−5/2 , 82/3 , 16−7/4
24 lis 22:12
kasia: tak
24 lis 22:15
kasia: pomoże mi ktoś? bo jutro mam kartkówkę a to zadanie jest z arkuszy maturalnych...
24 lis 22:19
Eta:
| | 1 | |
4−5/2= (22)−5/2= 2−5= |
| |
| | 32 | |
8
2/3= (2
3)
2/3= 2
2=4
| | 1 | |
16−7/4= (24)−7/4= 2−7= |
| |
| | 128 | |
| | 1 | | 1 | |
teraz musisz uporządkować te liczby rosnąco: |
| . |
| ,4 |
| | 128 | | 32 | |
| | 1 | |
medianą jest środkowa liczba czyli |
| = 4−5/2 |
| | 32 | |
odp: c)
24 lis 22:23
kasia: dziękuje bardzo
24 lis 22:24
24 lis 22:24
kasia: już zrozumiałam, nie wiedziałam co zrobić po tym jak przekształcę te liczby
24 lis 22:28
Eta:
24 lis 22:28