.
Piotr 10: Kubuś Puchatek zaprosił przyjaciela Prosiaczka na podwieczorek. Miś o małym rozumku miał
ustawione na jednej półce 2 kubeczki zielone i 3 kubeczki niebieskie, a na drugiej półce 1
talerzyk czerwony i po 2 talerzyki zielone i niebieskie.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,
że:
a) wybierając losowo jeden talerzyk i jeden kubeczek poda dla Gościa komplet naczyń w
jednakowym kolorze,
b) wybierając losowo dwa talerzyki i dwa kubeczki otrzyma dwa komplety, z których jeden będzie
w kolorze zielonym, a drugi − w kolorze niebieskim.
a) Ω=3*5=15
Czy to jest dobrze czy nie?
24 lis 22:05
Piotr 10: Chyba źle mam z Ω
24 lis 22:13
Mila: Ω−źle.
A − dobrze.
24 lis 22:21
Piotr 10: Ω=10
24 lis 22:22
Piotr 10:
24 lis 22:34
Eta:
Kubuś ma 5 talerzyków i 5 kubeczków
|Ω|= 5*5
24 lis 22:46
Piotr 10: Ok, dziękuję. Reszta wszystko dobrze, tylko Ω poprawić, tak?
24 lis 22:48
Piotr 10: Czyli będzie tak:
P(B∩C)=∅
| | A | | 2*2+3*2 | | 10 | | 2 | |
P= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | Ω | | 25 | | 25 | | 5 | |
Teraz ok ?
25 lis 16:59