Krótsza przekątna trapezu prostokątnego ma długość d i dzieli trapez na dwa równoramienne
trójkąty prostokątne. Pole tego trapezu jest równe:
| 3 | ||
Odpowiedź to | d2 | |
| 4 |
| d√2 | ||
Jak rozpiszesz kąty, to masz 45,45,90 w tym trójkącie a,a,d stąd a=d=a√2 czyli a= | ||
| 2 |
i teraz na podstawie tego rysunku możemy obliczyć:
pole trapezu w tym przypadku to: (a+(a+x))*a2
z tw Pitagorasa: a2+a2=d2 i a2+x2=d2
potem wyliczasz sobie x z 2 równania, następnie wstawiasz to do wzoru na pole i uzależniasz od
d.
powodzenia