| 1 | ||
Mam takie zadanie, udowodnij z definicji że limn→∞ sin( | )=0 | |
| n |
| 1 | ||
∀ε>0 ∃n0 ∀n>n0 |sin( | )|<ε | |
| n |
)
| 1 | ||
i teraz jak udowodnię że od pewnego n | < ε to udowodnię też że | |
| n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
sin( | )< | < ε czyli sin( | )<ε dla tego pewnego n | |||
| n | n | n |
| 1 | |
< ε | |
| n |
| 1 | ||
n> | ||
| ε |
| 1 | ||
n0=[ | ]+1 | |
| ε |
| 1 | 1 | 1 | ||||
czyli ∀n>n0 sin( | )< | < ε czyli sin( | )< ε | |||
| n | n | n |
pomoże ktoś
| 1 | 1 | |||
Skąd masz to "podobno" sin( | )< | ? | ||
| n | n |
bo jak będzie jeden wyraz źle to się do tego gościu
przyczepi na kolosie...
| 1 | ||
właśnie takie pytanie, dlaczego n0=[ | ] +1 ? po co to +1![]() ? | |
| ε |
| 1*sinx | ||
a skąd się wzięło to pole | bo szczerze to nie pamiętam tego wzoru... | |
| 2 |
| 1 | ||
P= | *a*b*sinα | |
| 2 |