Ile jest par (a,b), zbiory, funkcje
DeDee: Niech a, b będą liczbami ze zbioru {1,2,3,4....100} i niech dana będzie funkcja
Ile jest par (a, b), dla których 1−f(x)=f(1−x) ?
Jakieś porady co do rozwiązania tego? Myślałem nad podstawieniem f(x) pod to drugie równanie
ale i tak nwm co mi to da

Potrzebuję ile par (a,b) spełnia to drugie równanie. Ktoś pomoże?
irena_1:
| ax+b−ax | | a1−x | |
| = |
| |
| ax+b | | a1−x+b | |
a
1−x*b+b
2=a+a
1−x*b
b
2=a
Takich par jest 10:
(1, 1)
(4, 2)
(9, 3)
.
.
.
(100, 10)