Granica. Warunek zbieżności Cauchy'ego. Funkcja entier.
V.Abel: Cześć, mam taką sprawę, która mnie troszkę "męczy". Mianowicie, jak to jest z całością w takim
przypadku:
| | cos(k!) | |
[treść zadania]: Wykazać zbieżność ciągu cn=(∑k=1)n |
| // suma od k=1 do n |
| | 2k | |
| | 1 | |
Oszacowałem sobie aż do n> log2 |
| |
| | ε | |
No i zadanie polega na pokazaniu, że istnieje takie n
0, że warunek Cauchy'ego to prawda...i
właściwie mam to n
0 na tacy, ale nie wiem do końca na tę chwilę dlaczego wynosi ono:
| | 1 | | 1 | |
n0=max{[log2 |
| ]+1,1} i czy to jest to samo, co n0=[log2 |
| ]+2, bo jak dla mnie |
| | ε | | ε | |
nie... Proszę o pomoc, jak działa tutaj całość(entier) ? ? ?
W jaki sposób wyznacza się całość? ? ?
24 lis 22:00
ViVa: Hej, bardzo proszę o pomoc..
24 lis 22:26
ViVa: bo ja też tego nie wiem
24 lis 22:27
V.Abel: 
więcej osób w potrzebie widać.
Z tą całością właśnie jest rzecz, ktoś to ogrania?
24 lis 22:47
Godzio:
Nie widzę sensu pisania takiego n
0, bo to jest oczywiste, że n ≥ 1, a ponieważ bierzemy ε > 0
| | 1 | |
dowolnie mały, to log2 |
| raczej nie będzie ujemne |
| | ε | |
24 lis 22:56
yyyy: yyy
24 lis 23:17
V.Abel: Jednak sens jakiś na pewno jest, bo powiem, że bardzo na to zwracają uwagę, że ma być całość i
odpowiednie wyrównanie tej całości, szczególnie, gdy pisze się, że n0 się równa...
Czy ktoś zna metodę jaką tu należy się kierować?
25 lis 20:02